Когато си в Рим, прави като римляните ... или When in Rome

"Да, най-накрая пристигнах в тази столица на света! Сега виждам всичките мечти от младостта си да оживяват. Само в Рим човек може да разбере Рим." - Гьоте
Ето как го разбрахме ние ... 😉 Рим беше доста обмисляна дестинация. Като казвам обмисляна, имам предвид, че бях изправена пред дилема дали да си направя индивидуален трип или този път да заложа не организирано пътешествие с колеги. Да Ви призная, доста мислих над този въпрос! Рим не е като другите градове. Той е събрал в себе си толкова история, че понякога си мисля, че цял един живот няма да стигне, за да го опознаеш! Тази мисъл взе надмощие и избора падна на организирана програма. Предвид, че всички колеги с които работя са изключително добри в работата си - да избереш програма се оказа също не толкова лесно решение. И все пак същото избра Вени. Вени, е колега от Русе. Рядко добър професионалист, реализиран на туристическия пазар от дълги години. С Вени работя от доста време и с оглед гореизложеното, никога не съм изпитвала притеснения относно изпълнението на програмите. Също така уважавам изключително много Вени и като човек и сме в прекрасни приятелски отношения. (запомнете това име. Мисля, че вече доволно добре Ви стана ясно, кое ме насочи да избера именно нея за осъществяването на поредната ми мечта - да посетя Рим. Освен всичко останало, Рим е с голяма доза сантиментална стойност, тъй като трябваше да го посетим заедно с майка ми и баща ми. От предходния блог, разбрахте, че татко за съжаление вече не е между нас, но аз трябваше да спазя обещанието си и заминахме заедно с майка ми. Минчето между другото е изключително добър спътник. Спокойно може да се причисли към онзи тип травел френдове, които не те притесняват за нищо и могат да се движат както самостоятелно, така и в група. Към Групата на Шаро", се присединиха и Диляна е Веско. Наши приятели, с които се познаваме ... вече не знам от колко години. Дилянка е собственик на прекрасен магазин за цветя и се занимава с огранизиране и аранжировка на сватби, кръщенета и всякакви други събития. (FRAGILE - FB) Никога до сега не бяхме пътували заедно, но когато споделих, изненадващо реши да се присъединят към нас и ми се строи добра идея. И така, стъпка по стъпка, в не толкова далечния Октомври 10ти 2020г. рано рано сутринта, се озовахме на летище София, с куфарите и готови за път. Отивахме в РИМ. Спряхме пред терминал 2 и по табелката, се ориентирахме и намерихме нашия водач - Таня. По-късно ще Ви разкажа за нея. Ryan Air не са от любимите ми авио превозвачи, но слава Богу ни приземиха живи и здрави!
Излизаш от терминала, поемаш 1вата глътка въздух и веднага разбираш, че вече си в Италия ... Амосферата на Стара Европа и най-вече на италианския ренесанс. Качихме се в автобуса, който ни чакаше за транфер до хотела и потеглихме. Не веднъж в разказите ми за Италия, съм Ви споменавала, че тя е единствената държава, в която олющените сгради НЕ правят впечатление!
Пристигнахме до хотела, който се намираше на много стратегическо място. Буквално 5 мин ни деляха до метростанцията от където се придвижвахме до централната историческа част на Рим. Защо използваме обществен транспорт - защото продвижването е много по-лесно, а и не се позволява използването на туристически автобуси в изторическата част на града. От друга страна всяко нещо крие своите приключения и забави. Но всичко по реда си. Тъй като стаите все още не бяха готови, ни отключиха една в коато си оставихме багажите, освежихме се от полета, сменихме тениските и с нетърпение изхвърчахме навън готови за нови "подвизи". Тук е момента да Ви разкажа за Таня ☺️. Тя ни пое от летище София и щеше да бъде с нас през цялото време на пътешествието! За съжаление, днешно време, рядко се запознавам с високо интелигентни хора, които да са компетентни на всякакви теми, шороко скроени и с които водиш изключително лесно рязговори. Ето такъв човек е Таня - съвсем на кратко. Още с влизането в Рим, започна да ни запознава с града, с вичко онова, което ни заобикаля и което ни прави впечатления. Когато сте на едно такова организирано пътуване, много важни са 1вите впечатления, които екскурзовода ще създаде у вас. От това зависи нагласата Ви и как ще възприемете страната в която се намирате - до края на пътуването си! Разбира се, Таня бе влюбена в Италия и в Рим. Ето по това си приличахме! Но да се върнем на Рим. Излезнахме от хотела и се запътихме към метрото.
Всички, които ме познават и са пътували с мен, са наясно, че при наличието на екскурзовод, аз винаги съм в челните редици, на 1ва линия. (Имах един треньор, който казваше - "Близо до треньора - вътре в отбора). Когато си отпред до екскурзовода, 1во винаги чуваш всичко и преди всичко виждаш всичко, без някой да ти пречи. Отелно имаш невероятния шанс да си направиш 1ви уникална снимка, още преди останалите да за запълнили пространството пред теб за да слушат. Това са едни такиа привидно дребнички детайли, но като се замислим ... не са излишни като съвет.
Запомнете това ☺️
Слязохме в метрото. Таня раздаде на всички билетчета, с които се чекирахме и всеки един по един в индийска нишка се запътихме към перона. Както можем да се досетим, рано сутрин, метрото беше претъпкано. Знаете ли, сега, когато Ви разказвам всичко това, се сещам за ... "онези времена" в които всичко беше спокойно. Тъпчеш се в един вагон с едни хора от всякакви народности и нито за миг не ти пука, че ще се заразиш от някаква болест или, че човека пред теб по всяка вероятност може да е преносител на някаква зараза ... Разбира се, аз нали не мога да стоя и да мълча - не спрях да бълвам всякакви бисери докато се возехме, а всички останали около мен да се заливат от смях. Винаги съм обичала да бъда център на внимание и в голяма част от случаите ми се получава и то успешно. Не случайно съм Ви разказвала, че процента хора, които познават мен е в пъти по-голям от този на хората, които познавам аз. Сега разбирате защо е така. Стигнахме на централната станция на метрото - Гара Термини. (Между другото, ако пътувате индивидуално, Ви съветвам да си рентнете хотел или RBNB апартамент в рази част на Рим, за да сте близо до историческата част) Пуснахме се по реката на хилядолетната римска история и приключението ни отведе до 1вия бряг - Площад Навона ( Piazza Navona).
Архитект: Джовани Лоренцо Бернини. Горещите почитатели на Италия твърдят, че на Ботуша най-красивите площади са „Кампо“ в Сиена и „Навона“ в Рим.Отразяващ 2000 години римска история, площад Навона е удивителна смесица от римски стадион, средновековен пазар и бароков площад, сцена на великото съперничество между гениите на барока Джан Лоренцо Бернини и Франческо Боромини. През XVI век на Пиаца Навона са издигнати Фонтанът на мавъра и Фонтанът на Нептун, по проект на Джакомо дела Порта. През 1651 г. е завършен централният фонтан – Фонтанът на четирите реки, дело на Джан Лоренцо Бернини.
Съвременният си вид площад „Навона“ придобива през XVII век, когато папа Инокентий X от рода Памфили построява тук своята резиденция и възлага поръчки на бароковите архитекти и скулптори Бернини, Боромини и Раиналди. Площад „Навона“ е известен с обкръжаващите го сгради: дворецът „Памфили“, църквата „Света Агнеса“ и др.
Нашата следваща спирка бяха Испанските стълби. Веднъж качих снимка впрофила си със Фейсбук на Испанските стълби - празни, без пукнат човек на тях и Вени ми каза, че така могат да се видят или много рано сутрин ... или никога! Сгеа бих добавила и по време на пандемия :)
Човекът, който се вижда, пазеше никой да не сяда на стълбите. Таня ни предупреди още при пристигането, но това предупреждение някак си бе пропуснало да стигне до моя слух и след няма и 2 мин вече бях седнала за снимка. След няма и секунда, вече зеленото елече беше до мен заявявайки, че трябва да стана. Поднесох Скузи целеустремено продължих да търся вариант за интересна снимка. Съпалата на Испанските стълби са 135 на брой. а цялото стълбише е построено с парите на френския дипломат Етиоен Гевфи в периода 1723 - 1725година. Целта е бил да свърже Испанското посолство по време на управлението на Бурбоните в Иберийската страна, с църквата на върха, която е била под патронажа на Бурбонските френски крале. Бурбонските отличителни знаци, орелът и короната на Папа Инокентий 13ти, все още са вградени в склуптурните детайли на стълбишето, обновявано на няколко пъти. Гвоздеят на пешеходната ни обиколка бе Фонтанът Ди Треви. Онзи фонтан, за който вярването гласи, че ако хвърлиш монета, то със сигурност ще се върнеш отново в Рим.
Ha итaлиaнcĸи тepминът "Tpeви" oзнaчaвa тpи нaчинa, ĸoeтo oпиcвa ĸpъcтoвищeтo нa 3-тe yлици, ĸoитo cвъpзвa фoнтaнът нa плoщaд Ріаzzа dеі Сruсіfеrі. Бoгиня, нapeчeнa Tpивия, cъщo e извecтнa c тpитe cи глaви, блaгoдapeниe, нa ĸoитo e ycпявaлa дa види вcичĸo oĸoлo ceбe cи, cтoeйĸи нa ĸpъcтoвищeтo нa плoщaдa. Πpeз Cpeднoвeĸoвиeтo фoнтaнитe ca били изпoлзвaни зa личнa yпoтpeбa нa нaceлeниeтo. Xopaтa в Pим ca изпoлзвaли "Ди Tpeви" ĸaтo ecтecтвeн извop, oт ĸoйтo дa ce cнaбдявaт c пpяcнa питeйнa вoдa. Πъpвият фoнтaн "Tpeви" e пpoeĸтиpaн пpeз 1453 г. и пoвeчe oт 100 гoдини oт нeгo xopaтa ca пиeли чиcтa вoдa. Πpeз 19-ти вeĸ xopaтa ca вяpвaли, чe ĸoйтo пиe вoдa oт фoнтaнa, щe ce въpнe в Pим. Kъм днeшнa дaтa ниĸoй нe ce oпитвa дa гo пpaви, въпpeĸи, чe в дecния ъгъл вoдaтa e питeйнa. Днес, за да се върнат в Рим, всички застават с гръб към фоната и хвърлят монети. Римляните, обаче казват ... който хвърли монета с дясната си ръка във фонтана с гръб към него, си гарантира, че един ден ще се върне в Рим. Ако вместо една, хвърлите две монети, ще намерите любовта, а ако метнете три, ви чака брак. Сигурно ще се запитате – къде отиват всички тези средства (монети)? От 2007 г. парите, събирани във фонтана ди Треви, се даряват за благотворителност на Каритас (известна италианска организация) и други благотворителни организации. Както се досещате, има повече от един случай, в който са хващани хора, които се опитват да откраднат монетите от фонтана. Ако ви е много горещо, също не си помисляйте да се разхладите във водите на Фонтана, тъй като може да ви посрещнат с глоба до 500 евро, от която вероятно бързо ще се стоплите пак.
Мисля, че не е нужно да обяснявам, че 1вите монети, които хвърлих паднаха извън фонатана ... Както казваше тате "На сиромаха кога му е вървяло" ... та следвашите вече по някаква случайност попаднаха на правилното място. Важното е, обаче не как звучи легендата, а как си я интерпретирате Вие - щом 1вите паднаха на земята, а не във водата, то вие обеззателно ще се върнете в РИМ - земята Ви дърпа 😊 Така де - от всичко негативно трябва да извлечете полза 😊 След дълга обиколка дойде време да се прибираме. Нали се сещате, че не е ок да отидеш в Рим и да си тръгнеш с празни ръце ... Женска история. И в крайна сметка - за какво работим, ако не можем да се поглезим. Съвсе, близо до фонтана Ди Треви се намираше магазин, със световни маркиот които и Влентино. За да пазариш от там, със сигурност ти трябва солиден портфейл, но все пак можеш да се възползваш и от промоциите. Портфейл и дамска чанта на Валентино ми дойдоха много добре към гардероба 😊 И успях да се вместя в бюджета, който си бях определила лично за мен. Все пак не си всеки ден в Рим и не всеки ден си купуваш Влентино! Та "ВИДИМО ДОВОЛНИ" се отправихме към хотела. Взехме си по един душ и с Дилянка и Веско излезнахме да вечеряме. Около хотела ни нямаше много ресторанти. По-скоро само заведения за бързо хранене. И все пак решихме да разширим периметъра, каро си гаресахме един закърна мвжду блоковете ресторант. За наша почуда, обаче там нямаше сендали хора, а часър бе вече 20:00. И въпреки това, седнахме. Оказа се, обаче, че римляни излизат по ресторанти след 21:00 и ФАКТ - след 21:00 ресторанта се напълни. Ето от къде идва и фразата,
"КОГАТО СИ В РИМ, ПРАВИ КАТО РИМЛЯНИТЕ"
Та - пиците бяха невероятни, а за бялото вино, няма да коментирам 😊 Изобщо италианския начин на жовит, отдавна мо бе допаднал изключително много и честно да си призная, идеално вписвам себе си в тази нация! След прекрасната вечеря ... Обаче знаете ли колко беше готино - независимо, че ресторантчето беше квартално и между блоковете, беше изключително приятно. Даже, ако сте двойка, бих го нарекла и романтично. Абе супер беше 😊 Та, прибрахме се и си легнахме в очакване на следвашия ден, в който предстоеше НЕ КАКВО ДА Е, а ВАТИКАНА! Една английска поговорка гласи:
Когато си в Рим, прави като римляните (When in Rome Do as the Romans Do)

Коментари

Популярни публикации от този блог

До Милано и назад ... или как само този, който не пътува, няма да открие себе си.

3 Март - Звук и Светлина или .. "Сядай да ти разправям"

Египет - Богове, Фараони, Жаркото слънце на пустинята и още нещо ...